11 February 2012

ada beza antara SUKA , SAYANG dan CINTA .

-saat kamu menyukai seseorang , kamu ingin memilikinya untuk keegoan kamu sendiri .
-saat kamu menyayangi seseorang , kamu ingin sekali membuatnya bahagia dan bukan untuk diri kamu sendiri .
-saat kamu mencintai seseorang , kamu akan melakukan apapun untuk kebahagiaannya walaupun kamu harus mengorbankan jiwa kamu .

-saat kau menyukai seseorang dan kamu berada disisinya maka kamu bertanya , 'Bolehkah aku mencium kamu?'
-saat kamu menyayangi seseorang dan berada disisinya maka kamu bertanya , 'Bolehkan aku memelukmu?'
-saat kamu mencintai seseorang dan berada disisinya , maka kamu akan menggenggam erat tangannya .

-suka adalah saat ia menangis , kamu akan berkata 'Sudahlah , jangan menangis .'
-sayang adalah saat ia menangis dan kamu akan menangis bersamanya .
-cinta adalah saat ia menangis dah kamu membiarkannya dibahu kamu sambil berkata , 'Mari kita selesaikan masalah ini bersama-sama .'

-suka adalah saat kamu melihatnya kamu akan berkata , 'Ia sangat cantik/tampan dan menawan .'
-sayang adalah saat kamu melihatnya dari hatimu dan bukannya mata kamu .
-cinta adalah saat kamu melihatnya kamu akan berkata , 'Buatku dia anugerah terindah yang pernah Tuhan berikan kepadaku'

-pada saat orang yang kamu suka menyakitimu maka kamu akan marah dan tidak mahu berbicara lagi dengannya .
-pada saat orang yang kau sayang menyakitimu maka kamu akan menangis untuknya .
-pada saat orang yang kamu cinta menyakitimu , kamu akan berkata , 'tak mengapa dia hanya tidak tahu apa yang dia lakukan.'

-pada saat kamu suka padanya , kamu akan memaksanya untuk menyukai kamu .
-pada saat kamu sayang padanya , kau akan membiarkannya memilih .
-pada saat kamu cinta padanya , kau akan menantinya dengan penuh setia dan tulus .

-suka adalah kamu akan menemaninya bila itu menguntungkan .
-sayang adalah kamu akan menemaninya di saat dia memerlukan .
-cinta adalah kamu akan menemaninya tidak peduli bagaimana pun keadaan kamu .

-suka adalah hal yang menuntut .
-sayang adalah hal yang memberi dan menerima .
-cinta adalah hal yang memberi dengan rela .



suka , sayang dan cinta kalau translate dalam english memang akan jadi cinta . awat ? baru terfikir ke ? haha . maybe benda ni random bagi korang tapi bagi aku hal suka , sayang dan cinta ni memang confirm random . senang sangat kalau someone na sebut perkataan suka sebab first impression laa i think . kan ? hal sayang ni jadi complex sikit bila korang dah start ambil berat pasal someone . then korang mesti akan keluar ayat macam ni 'aku sayang kat dia laa . hmm maybe aku dengan dia faham antara satu sama lain .' the worst part is bila dah TERsuka and dah terdetik dekat hati yang korang TERsayang someone tu . haigo .. semput semput . faham faham dah la eh . korang ta lampi sangat na fikir . kan ? hehe ..

- thanks kak mira :) . credit to you !